• Zadzwoń 22 740 99 00
  • (pon. - pt.: 8.00-17.00)
  • Zamów ofertę
  •  
Gratis
Logo ODO 24

Samodzielne wdrożenie RODO
w swojej firmie

Samodzielne wdrożenie RODO, a właściwie dostosowanie procesów przetwarzania danych osobowych w swojej firmie do wymagań europejskiego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (tzw. RODO), jest procesem niezwykle złożonym i skomplikowanym dla osoby, która wcześniej nie zajmowała się problematyką ochrony danych osobowych. Nie oznacza to jednak, że samodzielne wdrożenie RODO jest niemożliwe. Należy jednak wskazać, że dla osoby bez odpowiednich kwalifikacji samodzielne wdrożenie RODO może być niezwykle czasochłonnym przedsięwzięciem.

W celu dokonania samodzielnego wdrożenia RODO niezbędne jest zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu ochrony danych osobowych. Wspomnianą wiedzę, konieczną do samodzielnego wdrożenia RODO, możemy pozyskać na wiele sposobów. Jednym z nich jest lektura tekstu europejskiego rozporządzenia o ochronie danych lub komentarzy do niego, których w ostatnim czasie na rynku pojawiło się bardzo dużo. Innym sposobem na pozyskanie odpowiedniej wiedzy do dokonania samodzielnego wdrożenia RODO jest uczestnictwo w specjalistycznych kursach z zakresu ochrony danych osobowych.

Niezwykle pomocne przy dokonywaniu samodzielnego wdrożenia RODO są poradniki, które możemy znaleźć na stronach internetowych podmiotów zajmujących się wdrażaniem RODO. Ponadto wiele pomocnych informacji, które mogą pomóc w samodzielnym wdrożeniu RODO, można znaleźć na stronie Urzędu Ochrony Danych Osobowych, który publikuje wiele materiałów, które mogą się okazać nieocenione dla osoby chcącej samodzielnie wdrożyć RODO w swojej organizacji.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Cele przetwarzania danych osobowych

Należy zaznaczyć, że samodzielne wdrożenie RODO w małej organizacji, która w ograniczonym zakresie przetwarza dane osobowe jest jak najbardziej możliwe, jednak zawsze będzie się ono wiązało z ryzykiem nieprawidłowej implementacji postanowień RODO, które to może wynikać z braku doświadczenia w obszarze ochrony danych osobowych. Dlatego zalecane jest skorzystanie z usług firm, które świadczą usługi kompleksowe w zakresie wdrożenia i późniejszej kontroli przestrzegania postanowień RODO w naszej organizacji.