Szacowanie ryzyka zgodnie z RODO

Szacowanie ryzyka zgodnie z RODO

Europejskie rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO lub z ang. General Data Protection Regulation - GDPR) wprowadza zasadę rozliczalności, co znacząco wpływa na zakres odpowiedzialności podmiotów przetwarzających dane osobowe i wymusza stosowanie adekwatnych środków organizacyjnych i technicznych, a co za tym idzie - wykonywanie systematycznej analizy ryzyka związanego z zastosowanymi środkami ochrony.

Zapytaj o ofertę

Należyte zorganizowanie procesu analizy ryzyka w organizacji staje się więc podstawowym elementem budowy systemu ochrony danych. Proces ten angażuje wszystkie obszary organizacji, dlatego też odpowiednie zaplanowanie tego procesu znacząco wpływa na procesy biznesowe przez nią realizowane.

Dzięki analizie ryzyka dowiedzą się Państwo, jakie rodzaje zabezpieczeń należy zastosować w organizacji, jakie obszary są newralgiczne oraz jakie działania powinno się podjąć, aby być w pełni zgodnym z wymaganiami RODO.

W ramach procesu analizy ryzyka RODO wykonamy działania polegające na m.in.:

-

Nasze usługi



Marcin Kuźniak Dodatkowych
informacji udzieli
Marcin Kuźniak
Doradca ds. ochrony danych

tel. 22 740 99 96
kom. 690 957 665
oferty@odo24.pl

Cezary Lutyński Dodatkowych
informacji udzieli
Cezary Lutyński
Doradca ds. ochrony danych

tel. 22 740 99 96
kom. 690 957 609
oferty@odo24.pl

Tomasz Ochocki
Tomasz Ochocki
Kierownik zespołu merytorycznego.
Ekspert ds. ochrony danych.
Audytor wiodący systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji (ISO/IEC 27001:2013), zarządzania ciągłością działania (ISO 22301) oraz audytor wewnętrzny ISO/IEC 27701. Ukończył podyplomowe studia z zakresu ochrony danych osobowych i informacji niejawnych oraz analizy bezpieczeństwa i zagrożeń terrorystycznych.

Autor oraz prelegent dedykowanych szkoleń pracowniczych z zakresu bezpieczeństwa informacji.

Współautor opracowania: "RODO Nawigator", "DODO Nawigator" oraz książki: "Ustawa o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. Komentarz".

Adw. Łukasz Pociecha
Adw. Łukasz Pociecha
Ekspert ds. ochrony danych.
Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał współpracując z kancelariami specjalizującymi się w obsłudze przedsiębiorców, w tym klientów korporacyjnych. Audytor wiodący ISO/IEC 27001.

Do jego kompetencji należy kompleksowa obsługa klientów w zakresie ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa informacji, w tym m.in.: sporządzenie opinii prawnych i umów, prowadzenie szkoleń oraz przeprowadzanie audytów. Posiada aktualny certyfikat metodyki zarządzania projektami PRINCE2.

Współautor książki: "Ustawa o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. Komentarz".

Barbara Matasek
Barbara Matasek
Ekspert ds. ochrony danych
Doktorant w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Odpowiada za przeprowadzanie audytów, przygotowanie dokumentacji w zakresie ochrony danych osobowych oraz doradztwo prawne.

Swoje zainteresowania skupia wokół prawa handlowego i prawa cywilnego, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących ochrony danych osobowych. Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w kancelariach prawnych oraz jako asystent sędziego.

Współautorka poradnika: "Jak przygotować się do kontroli".