DPIA i analiza ryzyka zgodnie z RODO

Analiza ryzyka (art. 32 RODO) i ocena skutków dla ochrony danych (art. 35 RODO) to serce systemu ochrony danych osobowych. Dzięki nim dowiesz się, czy stosowane zabezpieczenia są wystarczające oraz jakie ryzyka generuje prowadzony przez Ciebie biznes dla osób, które powierzyły Ci swoje dane osobowe.

Analiza ryzyka - warto zrobić to dobrze

Wykonywanie systematycznej analizy ryzyka to więcej niż obowiązek administratora. To praktyczne narzędzie dla każdego decydenta pozwalające podjąć mu racjonalną decyzję na co powinien wydać pieniądze z budżetu na bezpieczeństwo.

Analiza ryzyka daje strategiczne odpowiedzi - jakie rodzaje zabezpieczeń należy zastosować w organizacji, jakie obszary są newralgiczne oraz jakie działania powinno się podjąć, aby być w pełni zgodnym z wymaganiami RODO.

Analiza ryzyka - jakie działania podejmujemy

  • Określamy kontekst Twojej organizacji.
  • Wypracowujemy metodykę oceny ryzyka.
  • Identyfikujemy zasoby, które wykorzystujesz przetwarzając dane osobowe.
  • Mapujemy je (zasoby) z procesami, w których biorą udział.
  • Identyfikujemy zagrożenia i podatności.
  • Opisujemy stosowane przez Ciebie zabezpieczenia (techniczne i organizacyjne).
  • Uczymy Cię szacować ryzyko.
  • Określamy skuteczność obecnie stosowanych zabezpieczeń.
  • Wskazujemy działania, które powinieneś podjąć, aby zredukować ryzyko.
Zapytaj o ofertę

Ocena skutków dla ochrony danych (DPIA)

Ocena skutków dla ochrony danych jest wymagana w każdym przypadku, gdy realizowane przez Ciebie procesy biznesowe mogą powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności Twoich klientów, pracowników lub innych osób, których dane przetwarzasz.

Ocena skutków jest niezbędna przynajmniej w poniższych sytuacjach: dokonywanie systematycznej, kompleksowej oceny czynników osobowych osób fizycznych, między innymi na podstawie profilowania, przetwarzanie danych wrażliwych na dużą skalę, systematyczne monitorowanie na dużą skalę miejsc publicznie dostępnych.

Występowanie takich czynników może zwiększyć prawdopodobieństwo naruszenia, a także dotkliwość jego konsekwencji.

DPIA - jakie działania podejmujemy

  • Opisujemy realizowane przez Ciebie procesy biznesowe.
  • Oceniamy konieczność i proporcjonalność przetwarzanych przez Ciebie danych.
  • Opisujemy środki bezpieczeństwa, które zastosowałeś w celu wykazania zgodności.
  • Oceniamy ryzyka naruszenia praw i wolności osób, których dane przetwarzasz.
  • Określamy skuteczność obecnie stosowanych zabezpieczeń.
  • Wskazujemy działania, które powinieneś podjąć, aby zredukować ryzyko.
Zapytaj o ofertę

Outsourcing RODO zyskuje na popularności

Outsourcing RODO w postaci analizy ryzyka lub oceny skutków dla ochrony danych zyskuje na popularności. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób organizacje zyskują kontrolę nad przetwarzanymi w ich organizacjach danymi osobowymi oraz zabezpieczają się przed konsekwencjami niezgodnego z prawem przetwarzania takich danych.

Outsourcing funkcji IOD - jak ODO 24 rozwiązuje Twoje problemy

Pomożemy Ci również wykonać „pogłębioną” analizę ryzyka - ocenę skutkówdla ochrony danych (DPIA).

ART. 35 UST. 1 RODO

Jeżeli dany rodzaj przetwarzania – w szczególności z użyciem nowych technologii – ze względu na swój charakter, zakres, kontekst i cele z dużym prawdopodobieństwem może powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych, administrator przed rozpoczęciem przetwarzania dokonuje oceny skutków planowanych operacji przetwarzania dla ochrony danych osobowych (…)

Zapytaj o ofertę

Opinie klientów

Marcin Wieczorek, Lizard

Od pierwszego telefonu współpraca przebiega profesjonalnie i sprawnie. Duże zaangażowanie zespołu, doświadczenie i znajomość branży, zrozumienie problemu, słowność i terminowość - w takiej atmosferze doprowadziliśmy wspólnie do kompleksowego wdrożenia RODO w naszej firmie oraz powierzyliśmy pełnienie funkcji IOD. Z czystym sumieniem polecam współprace z ODO 24.

Marcin Wieczorek (Przejęcie funkcji IOD, wdrożenie RODO)
Agnieszka Karłowicz

Z ODO 24 współpracujemy od ponad roku. To dla nas rok spokojnego oddechu i poczucia bezpieczeństwa: przynajmniej w kwestii ochrony danych osobowych :-) Ludzie z ODO to profesjonaliści mówiący zrozumiałym językiem o niezrozumiałych dla zwykłego śmiertelnika sprawach. Rozumieją nie tylko swoją profesją, ale co dla nas bardzo ważne, biznes i jego wymagania. Praktyczne podejście, stała dostępność doradcza, fajne relacje - wszystko to sprawia, że mogę polecić tę Firmę.

Agnieszka Karłowicz (Przejęcie funkcji IOD, wdrożenie RODO)
Magdalena Buszka, Intemo SA

ODO 24 sp. z o.o. to wykwalifikowany i profesjonalny zespół ekspertów z zakresu ochrony danych osobowych, który pomógł naszej organizacji dostosować się do wymagań RODO. ODO 24 zapewnia nam pełne wsparcie praktyczne i merytoryczne dotyczące ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa informacji. Dotychczasowe działania obejmowały przeprowadzenie audytu zgodności z RODO, przygotowanie dokumentacji oraz uruchomienie platformy e-learningowej umożliwiającej przeprowadzanie odpowiednich szkoleń.

Magdalena Buszka (Przejęcie funkcji IOD)
Wojciech Kmiecik

ODO 24 sp. z o.o. to eksperci od ochrony danych osobowych i godny naśladowania przykład szerokiego zaangażowania społecznego biznesu. Firma jest Partnerem merytorycznym Stowarzyszenia WIOSNA, wspierając nas swoją wiedzą merytoryczną w formie szkoleń, doradztwa i innych usług specjalistycznych. Spółka przeprowadziła również audyt w Stowarzyszeniu oraz zajęła się przygotowaniem wymaganej prawem dokumentacji z przedmiotowego zakresu.

Wojciech Kmiecik (Przejęcie funkcji IOD, wdrożenie RODO)
Sebastian Klimczyk, CH Beck

Przeprowadzone działania obejmowały między innymi kompleksowy audyt w zakresie ochrony danych osobowych, przygotowanie dokumentacji z tego obszaru oraz przeprowadzenie stosownych szkoleń. Konsultanci ODO 24 wykazali się znajomością specyfiki zagadnień ochrony danych osobowych w kontekście branży wydawniczej. Zaproponowane rozwiązania były w pełni dostosowane do potrzeb Wydawnictwa i charakteru prowadzonej działalności. Prace były realizowane terminowo i przy zachowaniu ustalonych celów.

Sebastian Klimczyk (Wdrożenie RODO, oferta kompleksowa)
Piotr Nastaj, Lumi

Lumi jest częścią Grupy Kapitałowej PGE. Oferując naszym klientom usługi o wysokiej jakości kierujemy się wartościami: Partnerstwo – Rozwój – Odpowiedzialność. Wymagamy aby nasi partnerzy i kontrahenci kierowali się podobną filozofią a swoje działanie opierali na wysokich standardach etycznych odpowiedzialnego biznesu. ODO 24 podziela naszą wizję budowania relacji opartej na partnerstwie, współpracy i zaufaniu.

Piotr Nastaj (Przejęcie funkcji IOD)
Tomasz Siwicki, GEFCO

Od kilku lat w zakresie ochrony danych osobowych współpracujemy z firmą ODO 24. Profesjonalny zespół, który sprawnie pomógł nam również dostosować się do wymagań ,,RODO’’. Korzystamy nie tylko z wiedzy ekspertów, ale też z profesjonalnie przygotowanych e-szkoleń, dzięki temu udało nam się przeszkolić w bardzo krótkim czasie kilkuset pracowników. Polecam Państwu firmę ODO 24, jako profesjonalnego partnera, dostarczającego usługi na najwyższym poziomie.

Tomasz Siwicki (Wdrożenie RODO, przejęcie funkcji IOD)
Jacek Durczak, Bioton

Z satysfakcją podkreślamy, że dotychczasowa współpraca z ODO 24 pozwala oceniać jej działalność w naszej Grupie Kapitałowej w czasie wdrażania jak też w procesie wsparcia realizacji RODO w kategoriach dobrych i bardzo dobrych. ODO 24 to Firma godna zaufania i wiarygodny partner we współpracy.

Jacek Durczak (Wdrożenie RODO, bieżące wsparcie)
Mateusz Jankowski , Konsalnet

ODO 24 jest długoletnim partnerem spółek z grupy Konsalnet w zakresie wsparcia procesów związanych z ochroną danych osobowych w naszej organizacji. Współpraca ta spełniła nasze oczekiwania, dlatego też rekomendujemy ODO 24

Mateusz Jankowski (Wdrożenie RODO, bieżące wsparcie)
Irena Wojciechowska, Bioton

Grupa Homanit współpracuje z ODO 24 sp. z o.o. od 2015 roku. ODO 24 wykazuje duże zaangażowanie we wszystkie pojawiające się zagadnienia merytoryczne. Rzetelność i profesjonalne podejście do wypełnianych obowiązków zarówno podczas audytu, wdrażania procedur ODO, jak i w trakcie stałej współpracy w zakresie powierzenia ODO 24 funkcji IOD to tylko niektóre zalety prawników ODO 24. Chcielibyśmy wyrazić swoje zadowolenie z ich wyjątkowego profesjonalnego i przyjaznego kontaktu z Klientem.

Irena Wojciechowska (Wdrożenie RODO, przejęcie funkcji IOD)
Tadeusz Latała, PAN

Podczas wdrożenia konsultanci ODO 24 wykazali się wiedzą, konsekwencją w działaniu oraz aktywnym podejściem do pojawiających się trudności. Koordynatorzy projektu sprawnie godzili często rozbieżne interesy poszczególnych działów naszej organizacji. Współpraca przebiegała sprawnie i owocnie. Z satysfakcją potwierdzam profesjonalną realizację umowy, zarówno pod względem merytorycznym jak i organizacyjnym. Rekomenduję ODO 24 jako kompetentnego i rzetelnego partnera.

Tadeusz Latała (Wdrożenie ISO 27001)
Andrzej Antoń, PCK

Szkolenia zostały przeprowadzone z dużą starannością a przekazana wiedza jest wykorzystywana z powodzeniem w naszym Stowarzyszeniu. Należy przy tym podkreślić duży profesjonalizm oraz wysokiej klasy materiały dydaktyczne.

Andrzej Antoń (Wdrożenie RODO, szkolenia)
Stanisław Potoczny , PGNiG

Firma ODO 24 przygotowała i przeprowadziła szkolenie pracowników z zakresu bezpieczeństwa i ochrony informacji w systemie e-learningu. Opracowane na podstawie regulacji obowiązujących w PGNiG.

Wojciech Kmiecik (Wdrożenie RODO, przejęcie funkcji IOD)
Piotr Buczkowski, TNT

Audyt został przeprowadzony w sposób profesjonalny, przez wykwalifikowanych, niezależnych audytorów, z dochowaniem najwyższej staranności. Z audytu został sporządzony rzetelny raport zawierający omówienie wyników audytu, podsumowanie wszystkich stwierdzonych nieprawidłowości, praktyczne rekomendacje i zalecania. w zawiązku z powyższym polecamy firmę ODO 24.

Piotr Buczkowski (Audyt zgodności z RODO)

Kalkulator analizy ryzyka dla pojedynczego zasobu

Dla osób, które chcą zapewnić bezpieczeństwo danych osobowych, jednak nie posiadają bogatego doświadczenia w dziedzinie ochrony danych osobowych, przygotowaliśmy, kalkulator analizy ryzyka dla pojedynczego zasobu.

Narzędzie to może pełnić funkcje pomocnicze i nie może być samodzielną podstawą podejmowania decyzji przez jakikolwiek podmiot lub osobę, które korzystają z kalkulatora na własną odpowiedzialność.

Jeśli szukasz kompleksowego podejścia do analizy ryzyka skontaktuj się z nami. Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania.

DPIA i analiza ryzyka - pytania i odpowiedzi

Kto powinien dokonywać oceny ryzyka?

Analizę ryzyka (art. 32 RODO) powinien wykonać zarówno administrator danych, jak i podmiot przetwarzający. Ocenę skutków dla ochrony danych powinien wykonać administrator w stosunku do procesów, które z dużym prawdopodobieństwem mogą powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych.

Jak często trzeba dokonywać szacowania ryzyka?

Uwzględniając decyzje wydane przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych – co najmniej raz w roku. Ponadto, każdorazowo po naruszeniu ochrony danych oraz wdrażając nowy składnik infrastruktury, np. system informatyczny (w ramach data protection by design).

Czy RODO wskazuję metodę oceny ryzyka?

RODO pozostawia Administratorowi w zakresie wyboru metodyki do oceny ryzyka wolny wybór, nie wskazuje konkretnych środków i procedur w zakresie bezpieczeństwa. Obowiązuje zasada „DIY” - zrób to sam. Samodzielnie przeprowadź szczegółową analizę prowadzonych procesów przetwarzania danych – dokonaj oceny ryzyka. Następnie zastosuj takie środki i procedury, które będą adekwatne do oszacowanego ryzyka.

Co jest efektem analizy ryzyka?

Celem zarządzania ryzykiem nie jest nieosiągalny cel jakim jest perfekcyjnie zabezpieczony system i wolny od ryzyka biznes, lecz pewność, że organizacja wzięła pod uwagę wszystkie czynniki, które mogą mieć wpływ na realizowane przez nią cele i że owa analiza miała wpływ na decyzje podejmowane przez organizacje.

Czy mogę ustalić z ODO 24 indywidualny zakres usługi dopasowany do naszego budżetu?

Jasne, takie rozwiązania lubimy najbardziej. Określenie budżetu skraca czas do wypracowania optymalnego rozwiązania w zakresie wsparcia RODO. Znając budżet możemy doradzić klientowi optymalne rozwiązanie.

Czym jest DPIA?

DPIA jest procesem mającym opisać przetwarzanie, ocenić niezbędność i proporcjonalność przetwarzania oraz pomóc w zarządzaniu wynikającym z przetwarzania danych osobowych ryzykiem naruszenia praw lub wolności osób fizycznych poprzez ocenę ryzyka i ustalenie środków mających mu zaradzić.

Kiedy DPIA jest wymagane?

Ocena skutków dla ochrony danych jest wymagana w każdym przypadku, gdy operacje przetwarzania mogą powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych. Piszemy o tym na naszym blogu

Czy DPIA jest wymagane dla każdej operacji przetwarzania, która prowadzę?

Nie, jedynie dla tych, które wiążą się z wysokim ryzykiem naruszenia praw i wolności osób, których dane dotyczą. Przykładowe operacje przetwarzania wymagające DPIA znajdziesz w wykazie opublikowanym przez Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Co zrobić, gdy nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie?

Skorzystaj z formularza kontaktowego i prześlij nam pytanie. Odpowiedź otrzymasz w ciągu 24 godzin w dni robocze.

Analiza ryzyka zgodnie z RODO

Pomoc w wypracowaniu metodologii oceny ryzyka

Bieżące wsparcie przy szacowaniu ryzyka

Kompleksowa obsługa w zakresie RODO

Doradztwo w zakresie bezpieczeństwa IT

Doradztwo w zakresie DPIA

Zapytaj o analizę ryzyka

Powiedz nam, jaki masz problem. Znajdziemy rozwiązanie.

Cezary Lutyński

Cezary Lutyński

Doradca ds. ochrony danych
tel. +48 690 957 609, 22 740 99 96
oferty@odo24.pl


Marcin Kuźniak

Marcin Kuźniak

Doradca ds. ochrony danych
tel. +48 690 957 665, 22 740 99 96
oferty@odo24.pl

Tomasz Ochocki
Tomasz Ochocki
Kierownik zespołu merytorycznego.
Ekspert ds. ochrony danych.
Audytor wiodący systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji (ISO/IEC 27001:2013), zarządzania ciągłością działania (ISO 22301) oraz audytor wewnętrzny ISO/IEC 27701. Ukończył podyplomowe studia z zakresu ochrony danych osobowych i informacji niejawnych oraz analizy bezpieczeństwa i zagrożeń terrorystycznych.

Autor oraz prelegent dedykowanych szkoleń pracowniczych z zakresu bezpieczeństwa informacji.

Współautor opracowania: "RODO Nawigator", "DODO Nawigator" oraz książki: "Ustawa o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. Komentarz".

Adw. Łukasz Pociecha
Adw. Łukasz Pociecha
Ekspert ds. ochrony danych.
Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał współpracując z kancelariami specjalizującymi się w obsłudze przedsiębiorców, w tym klientów korporacyjnych. Audytor wiodący ISO/IEC 27001.

Do jego kompetencji należy kompleksowa obsługa klientów w zakresie ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa informacji, w tym m.in.: sporządzenie opinii prawnych i umów, prowadzenie szkoleń oraz przeprowadzanie audytów. Posiada aktualny certyfikat metodyki zarządzania projektami PRINCE2.

Współautor książki: "Ustawa o ochronie danych osobowych przetwarzanych w związku z zapobieganiem i zwalczaniem przestępczości. Komentarz".

Barbara Matasek
Barbara Matasek
Ekspert ds. ochrony danych
Doktorant w Kolegium Prawa Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Odpowiada za przeprowadzanie audytów, przygotowanie dokumentacji w zakresie ochrony danych osobowych oraz doradztwo prawne.

Swoje zainteresowania skupia wokół prawa handlowego i prawa cywilnego, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących ochrony danych osobowych. Doświadczenie zawodowe zdobywała pracując w kancelariach prawnych oraz jako asystent sędziego.

Współautorka poradnika: "Jak przygotować się do kontroli".